Nathaly van de Poel (A new Home Makelaardij) blikt terug op de woningmarkt van 2015:

De kerstmaand breekt aan. Warmte en gezelligheid. Maar ook een tijd om even terug te blikken over hetgeen het jaar ons gebracht heeft. Een moment van bezinning. Elk jaar weer.

Een roerige tijd waarin er veel in de wereld gebeurt. Veel onrust en onze veiligheid is niet meer vanzelfsprekend. Ons thuis is meer dan ooit een veilige haven waar we kunnen wegvluchten uit de nare realiteit van alledag.

In 2014 krabbelde de woningmarkt weer op na moeizame jaren. De vraag die we ons stelden was : “wat gaat de woningmarkt in 2015 doen”? Tevreden kijken we dan nu ook terug. Een jaar waarin veel transacties hebben plaatsgevonden. Tevreden kopers en verkopers. Het aanbod loopt terug. Nieuw aanbod wisselt heel snel van eigenaar. De cijfers liegen er niet om. De NVM meldt een beste 3e kwartaal sinds 2007 ! De NVM registreerde 36.277 verkopen van bestaande koopwoningen. Dat is 27% meer dan een jaar geleden. Gemiddeld was een verkoper zijn huis na 98 dagen kwijt. In Limburg is dat 104 dagen. De krapte indicator in zuid-limburg is 15-20. De transactieprijs ligt gemiddeld op € 169.000 tov € 224.000 landelijk. Verrassend is dat in de grote steden de prijzen van de woningen stijgen maar dat in Zuid Limburg de prijzen 4,3% lager liggen dan het 3e kwartaal 2014 en nog altijd 12,9% lager dan begin crisis. 34,1% Van het totale aanbod in Zuid Limburg staat langer dan 1 jaar te koop.

Ook was het een goed jaar voor de nieuwbouwwoningen. Aantal transacties ruim hoger dan een jaar eerder. Als we alleen al het derde kwartaal vergelijken met 2014 dan zijn daarin in NL 1.000 nieuwbouwwoningen meer verkocht dan een jaar geleden.

Kortom een positief jaar voor de woningmarkt. Maar voor Zuid Limburg geldt nog steeds dat het belangrijk is om op de juiste manier uw woning in de markt te zetten. De neerwaartse prijsontwikkeling in dit gebied laat ons nog steeds beseffen dat we een realistische vraagprijs dienen te hanteren om een succesvolle verkoop te kunnen realiseren. Laat u niet verleiden door berichtgeving van stijgende prijzen elders in het land. Laat u goed adviseren door uw NVM makelaar en samen kunt u de woning op de juiste manier in de markt zetten.

Wij wensen eenieder hele fijne kerstdagen. En waar uw thuis ook is, maak er een warm en huiselijk jaar van.

Veel goeds voor 2016 !

Nathaly van de Poel NVM Makelaar/registertaxateur o.z.